Headlines
Yayın Tarihi:Pazar, Kasım 20, 2011
admin

Birinci Dünya Savaşı belgeleri internette

Birinci Dünya Savaşı’na ait arşivde bulunan 400 binden fazla belge, İngiltere Ulusal Kütüphanesi tarihinde ilk kez internet üzerinden kullanıma açılıyor


ÜNYANIN en zengin arşivine sahip kütüphanelerinden birisi olan İngiltere Ulusal Kütüphanesi (British Library), Birinci Dünya Savaşı’na ilişkin 400 binden fazla belgeyi ilk kez internet üzerinden kullanıma açıyor. Aralarında askerlere ait günlüklerin, kitapların, gazetelerin, haritaların, mektupların, fotoğrafların, madalyaların ve propaganda broşürlerinin de bulunduğu 400 binden fazla belge Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü özellikle Çanakkale Savaşları ve İstanbul’un işgaliyle ilgili yeni belgeler, o döneme ilişkin bilgilerimizi bir kez daha gözden geçirmemizi de gerektirebilir.

 100. yıl için

Hürriyet'te yer alan habere göre, arşivlerin internete taşınması, 2014’te başlangıcının 100. yıldönümünde anılacak olan Birinci Dünya Savaşı ile ilgili büyük projenin bir parçası. ‘Birinci Dünya Savaşı’nı Hatırlamak’ ismini taşıyan proje, İngiltere Ulusal Kütüphanesi’nin öncülüğünde İtalya, Almanya, Fransa ve Danimarka’nın da dahil olduğu 12 Avrupa ulusal kütüphanesiyle birlikte yürütülüyor. Projenin amacı, savaşa dair gözardı edilen gerçekleri herkesin bilgisine sunarak savaş karşıtı bir bilinç oluşturmak.

Torunlar görecek

12 Avrupa ülkesinin kendi ulusal kütüphanelerindeki belgeleri internete koymaları ise ayrı bir anlam taşıyor. Böylece insanlar o yıllarda birbirleriyle savaşan ülkelerin ve askerlerin neler düşündüğünü, neler yaşadığını ve belki daha da önemlisi neler hissettiğini birinci el kaynaklardan öğrenebilecek. Birinci Dünya Savaşı’nı yaşayanların neredeyse hiçbirinin hayatta olmadığı düşünüldüğünde, bu belgeler bilhassa torunlar için de çok şey ifade edecek.

admin Pazar, Kasım 20, 2011. Etiketler , . Bu habere yapılacak yorumlardan haberdar olmak için RSS 2.0.beslemesini kullanabilirsiniz. Yorum yapabilirsiniz..

0 yorum for "Birinci Dünya Savaşı belgeleri internette"

Yorum Yap